Text Size
Română (România)English (United Kingdom)

Tehnologie

TMA - Tehnologia HERBAGREEN®

Un numar de minerale au fost si sunt folosite in agricultura, in special Calcitii si Zeolitii, si numeroase tehnici au fost folosite sa le activeze pentru a mari reacivitatea si capacitatea acestor materii prime. TriboMechanical Activation (TMA) este o descoperire facuta de Tihomir Lelas, un cercetator si om de stiinta din Croatia. Este un nou proces de micronizare care permite producerea de particule minerale de ordinul micronilor si implica o dezvoltare dinamica a frictiunii.

tehnologie-agricultura-1tehnologie-agricultura-2

 

 

 

 

Microparticulele de calcit HERBAGREEN® sunt astfel caracterizate  de o reactivitate mare si de o suprafata care este de peste 300% mai activa decat folosind procesul mecanic de macinare. Conceptul de producere este in intregime unul inovativ: activarea TriboMecanica este singura tehnica prin care distribuirea particulelor (0.1 la 40μ) este obtinuta fara prezenta in interior a nici unui metal, si fara contributia tehnicilor electrochimice, care altfel ar distruge compozitia naturala a mineralului.

CUM FUNCTIONEAZA HERBAGREEN®?

tehnologie-agricultura-3Odata ce pudra HERBAGREEN® este amestecata cu apa si pulverizata pe suprafata frunzei, HERBAGREEN® incepe direct sa penetreze porii frunzei (stomata – organul frunzei care controleaza schimbul de gaze in planta) mergand in interiorul plantei. Aceasta este posibila datorita granulatiei HERBAGREEN® (0.1μm - 40μm) care este mult mai mica decat dimensiunea porilor frunzei.Datorita bioactivitatii crescute din frunza, carbonatii de calciu si magneziu se descompun treptat in oxizi (CaO si MgO) si dioxid de carbon (CO2). Dioxidul de carbon creaza in frunza un microclimat favorabil pentru fotosinteza; este folosit pentru crearea de carbohidrati, si scade nevoia plantei de apa.
Calciu, magneziu si fierul mareste rezistenta plantei la boli (necroza) si pesta (mana, mucegai, oidium), si ajuta la crearea clorofilei.Siliciul mareste starea de energie a plantei, imbunatateste cresterea si micsoreaza semnificativ timpul necesar pentru maturizarea plantei. Cu alte cuvinte, tratamentul cu HERBAGREEN® furnizeaza reproducerea la micro-scala a conditiilor pe care o frunza le regaseste intr-o sera. HERBAGREEN® Furnizeaza toti nutrienti necesari pentru planta prin descompunerea in Co si CaO, rezultand aprovizionarea in permanenta a CO in ineriorul frunzei si astfel planta devine mai rezistenta.
Rezultatele sunt consumul mai mic de apa, culori puternice, producerea de fructe mai mare si o rezistenta mai mare la boli si pesta.

EXPLICATIA FERTILIZARII FOLIARE

tehnologie-agricultura-4Simpla prezenta a elementelor chimice particulare in sol nu garanteaza asimilarea efectiva a fertilizantilor minerali de catre planta. Graficul necesarului de nutrienti indica etape in ciclul-viata al plantei cand nevoia de anumiti nutrienti poate fi mai mare decat capacitatea  fiziologica de auto-aprovizionare, chiar si cand acestia se gasesc din abundenta in sol.


Fertilizantii pe baza de azot si potasiu pot fi usor indepartati de cursul apei prin pamant, iar cei pe baza de fosfat se pot atasa singuri la ioni de potasiu, magneziu, aluminiu si fier rezultand o subsanta chimica insolubila pentru planta. Nutrientii foliari pe de alta parte sunt direct mobilizati in frunzele plantelor, ceea ce este si scopul fertilizarii, de a incepe cu marirea ratei de fotosinteza in frunze, realizand astfel stimularea de absortie a nutrientilor de catre radacinile plantei.
Prin aplicarea fertilizantilor foliari direct pe frunze, mareste activitatea in interiorul acestora si in acelasi timp clorofila si astfel fotosinteza. Iar prin marirea fotosintezei creste eficienta si productia. Excesul de carbohidranti produs de planta, datorita sintezei marite de zaharuri realizata de marirea clorofilei, este excretat de catre radacini.